Basisstrategie Blackjack
In deze basisstrategie staat een matrix, die laat zien welke optie –extra kaart of passen, verdubbelen, splitsen of opgeven- het beste is in welke situatie. Deze matrix is met behulp van kansberekening tot stand gekomen.
Met andere woorden: de strategie bevat een grafiek, waarin staat met welke beslissingen je de grootste kans hebt om te winnen. Zo worden verliesgevende raadgevers, zoals bijgeloof en intuïtie uitgeschakeld. De grafiek laat zien dat je een extra kaart moet nemen als de dealer waarschijnlijk een betere hand heeft en dat je moet passen wanneer hij waarschijnlijk kapot gaat. Door dit systeem is het voordeel voor het huis nagenoeg nul en is het spel bij benadering eerlijk.
Gebruik maken van de basis Blackjack strategie
Om voordeel te hebben bij deze strategie moet hij consistent en correct worden toegepast. De beslissingen op basis van de strategie zijn statistisch bewezen en beter dan welk alternatief dan ook. Elke afwijking ervan zal uiteindelijk je winst verlagen, zelfs al lijkt in sommige situaties een andere optie beter.
Consistentie is het toverwoord!
Consistentie is belangrijk. De strategie is gebaseerd op kansberekening – het garandeert niet dat je elke hand wint. Er zullen tijden zijn dat de strategie alleen maar verlies lijkt op te leveren: als jij 14 hebt tegen een dealer, die 6 heeft en je bent 3 keer achter elkaar verslagen, dan is het verleidelijk om de strategie los te laten. Dit zal in de praktijk ook gaan gebeuren. Maar na verloop van tijd zie je, dat de strategie winnend is: als je duizend keer 14 hebt, tegen een dealer die 6 heeft, zul je vaker winnen dan verliezen. Te veel spelers verlaten, geheel of gedeeltelijk, hun basisstrategie, omdat ze op korte termijn een aantal keer achter elkaar verloren hebben, maar op lange termijn zullen ze dan nóg meer verliezen.
Naast consistent is ook correct gebruik van de strategie belangrijk. Daarvoor moet je slechts twee punten onthouden:
- Gebruik de juiste grafiek. In dit introductie-gedeelte wordt een masterchart gebruikt voor een six-deck game, waarin de dealer een zachte 17 heeft. Als je dit toepast op een single-deck game, waarin de dealer een zachte 17 heeft, dan zal het niet zo effectief zijn. En omdat de marge zo klein is (minder dan 1%), kunnen een paar fouten ervoor zorgen dat het huis winst maakt en jij niet. Je bent weliswaar nog steeds beter dan de speler die op intuïtie speelt, maar je maakt niet maximaal gebruik van je strategie.
- Gebruik de grafiek de hele hand lang. Een veel voorkomende misvatting is dat de basisstrategie je alleen vertelt wat je moet doen bij je eerste kaart. Dat is zeker niet zo. Elke beslissing moet op basis van de grafiek worden gemaakt. Als je een zachte 13 hebt, tegen de 8 van een dealer, dan geeft de grafiek aan dat je nog een kaart moet nemen. Als je een 9 trekt dan heb je een harde 12 tegen die 8. Check dan de grafiek opnieuw. Die zegt dat je nog een kaart moet nemen. Je trekt een 5. Check weer de grafiek. Die zegt nu dat je moet passen. Volg dus de grafiek tot het einde van het spel – tot je past, verdubbelt of opgeeft.
Natuurlijk accepteert niet elk blackjack casino dat je een grafiek meeneemt aan tafel – je moet de strategie (ook wel blackjack tactiek) dus van buiten leren, inclusief de variaties (tenzij je altijd een tafel zoekt met hetzelfde aantal decks en dezelfde regels). Je zult op een gegeven moment vanzelf de strategie uit je hoofd kennen, maar met een beetje studie gaat het sneller en stop je eerder met verliezen.
Gebruik maken van een Blackjack grafiek
De basisstrategie is in de vorm van een grafiek. De cijfers bovenaan stellen de open kaart van de dealer voor, de cijfers aan de zijkant zijn de kaarten van de speler. De juiste beslissing voor een bepaalde situatie vind je bij de kruising van de rij en de kolom.
De meeste beslissingen worden omschreven in één letter: ‘H’ voor hit (extra kaart), ‘S’voor stand (pas), ‘D’ voor double (verdubbelen), ‘S’ voor split (splitsen) en de ‘R’ voor surrender (opgeven).
In het algemeen geldt dat je een extra kaart moet nemen als verdubbelen niet mogelijk is. Het is bijvoorbeeld aan de meeste tafels niet toegestaan om later in het spel te verdubbelen dus als je na drie kaarten 11 hebt kun je niet meer verdubbelen en kun je dus beter een kaart nemen. In situaties, waarin je niet mag verdubbelen en het beste kunt passen, wordt de ‘D’ gebruikt.
Verder moet je een extra kaart nemen als opgeven niet is toegestaan en dat wel de beste optie zou zijn geweest.
Masterchart: Harde handen
Deze grafiek laat zien hoe je harde handen moet spelen. Ter herinnering, in een harde hand wordt een aas niet als 11 geteld, maar als 1. Aas-6 is een zachte hand, Aas-6-9 is een harde hand (de aas wordt geteld als 1). Een grafiek voor zachte handen volgt later.
Zo kun je onthouden, hoe je harde handen moet spelen:
- Verdubbelen:
Verdubbel altijd een 11, tenzij de dealer een aas heeft.
Verdubbel altijd een 10, tenzij de dealer een aas of 10 heeft.
Verdubbel alleen een 9 als de dealer 3 tot 6 heeft.
Als je niet verdubbelt:
- Neem altijd een extra kaart bij 11 of minder – je kunt niet kapot gaan.
Pas altijd bij 17 of meer – het is zeer onwaarschijnlijk dat een extra kaart je iets gaat opleveren. - Als de dealer 6 of minder heeft:
Als jij 12 hebt en de dealer heeft een 2 of een 3, neem dan een extra kaart, anders niet. - Als de dealer 7 of meer heeft:
Als jij 15 hebt en de dealer heeft een 10, geef dan op.
Als jij 16 hebt en de dealer heeft 9, 10 of 11, geef dan op.
Als je niet kunt opgeven, neem dan een extra kaart.
Neem bij alle andere handen een extra kaart.
Masterchart: zachte handen
Een zachte hand is een hand, waarin een aas wordt geteld als 11 en verandert in een 1 als het totaal van de hand meer is dan 21. Als alle azen als 1 worden geteld, dan is het een harde hand en moet je de vorige grafiek gebruiken.
Zo kun je onthouden, hoe je zachte handen moet spelen:
Pas altijd bij een zachte hand van 19 of meer.
- Verdubbel:
Verdubbel altijd een zachte hand tegen een 5 of 6.
Verdubbel tegen een 4, als jouw hand 15 of meer is.
Verdubbel tegen een 3, als jouw hand 17 of meer is.
Verdubbel een zachte 18 tegen een 2.
Als je niet verdubbelt..
- Neem een extra kaart, tenzij je een zachte 18 hebt en de dealer heeft een 8 of minder.
Masterchart: Paartjes
Een hand kan worden gesplitst als je twee dezelfde kaarten hebt: twee tweeën, twee drieën enz. Splits echter nooit kaarten die 10 waard zijn. Het is niet tegen de regels, maar wel strategisch onjuist (je kunt natuurlijk geen boer en koning splitsen, wel twee koningen).
De gemakkelijkste manier om te onthouden hoe je een paartje moet spelen is de volgende:
- Splits altijd achten en azen.
- Splits tweeën, drieën en zevens tegen elke kaart, die lager is dan 8.
- Splits zessen tegen elke kaart, die lager is dan 7.
- Splits negens altijd, behalve tegen een aas, een 10 of een 7.
- Splits vieren alleen tegen een 5 of een 6.
- Splits nooit vijven – speel ze als een harde 10.
- Splits nooit tienen – pas altijd bij 20.
Verder gaat deze basisstrategie alleen over het Blackjack spelen zelf, niet over de side bets. De kansen om side bets te winnen, zoals ‘verzekeren’ en ‘even money’(waarbij de kaart van de dealer een aas is) komt aan bod in ons volgende deel, Blackjack strategie voor gevorderden.